Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar

Actualitat

< Tornar al llistat
22 Feb
Notícies

Cara a cara d'El Periódico: Per què és tan important menjar aliments de proximitat i de temporada?

A aquesta i moltes més preguntes ens hem acostat al cara a cara d'El Periódico de Catalunya de la mà de la periodista María Jesús Ibáñez.

I és que, en un moment en què el sector agrari està més reivindicatiu que mai, amb protestes que aquest mes han tallat carreteres a pràcticament tot el país, la preocupació pel que mengem cobra cada cop més rellevància.

Triem bé els aliments que comprem? Com ajuda consumir productes de temporada als agricultors?, i com incideix també en la nostra salut i en les nostres butxaques?

Durant la xerrada, s'ha remarcat la importància de consumir cinc peces de fruita i verdura al dia, llegums, triar productes de temporada –aquesta setmana, per exemple, és la ideal per consumir pèsols i faves-. I és que “menjar és una qüestió de salut, però també de sostenibilitat i de suport a tots aquests pagesos que s'estan manifestant”.

En els darrers vint anys, el cultiu directe de la terra i l'horticultura han tingut una caiguda en picat. Per exemple, el Parc Agrari del Baix Llobregat ha perdut un 80% dels productors. I és que el sector té cada vegada menys incidència al PIB català, i hi ha menys relleu generacional.

En aquest sentit, s'ha pres com a exemple una gran iniciativa de Mercabarna -el mercat de fruites i verdures més gran de tot Europa-: l'obertura d'un espai perquè els pagesos puguin vendre directament el seu producte sense intermediaris a cuiners i restaurants. A la Fundació Espigoladors també duen a terme una gran feina per evitar el malbaratament alimentari, amb projectes que van des de la recollida de productes que han quedat al camp fins a la creació de la marca Es-imperfect - amb melmelades, compotes, purés… fetes a partir de productes que haguessin estat rebutjats per la indústria per no complir els cànons estètics-. També s'han donat a conèixer els bancs de terres impulsats per la Diputació de Barcelona: terres que pagesos que s'estan jubilant cedeixen noves persones perquè les puguin cultivar.

El ritme de vida actual ha canviat els hàbits de compra, com fer la compra tan sols en supermercats o optar per menjar preparat. És per això que és important conèixer l'origen d'allò que mengem i saber llegir bé les etiquetes dels productes. Per exemple, comprar fruita i verdura a granel de proximitat ajuda a reduir l'empremta de carboni, l'ús de plàstics i a minimitzar el malbaratament alimentari.

Finalment, s'ha remarcat la importància de dignificar el paper dels productors a la cadena alimentària: si ells no produeixen, nosaltres no mengem. “Apel·lo que sapiguem el que comprem i el que mengem, amb aquesta consciència, perquè tenim un sector potent darrere que depèn de nosaltres”, ha remarcat Ibáñez.

L'acte ha comptat amb la col·laboració de la DO Penedès, Fritz Ravich i Formatges Muntanyola.